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dc.contributor.authorChairez Jiménez, Gloria
dc.date.accessioned2021-07-20T08:27:07Z
dc.date.available2021-07-20T08:27:07Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.bibliographicCitationLengua y migración = Language and migration. 2021, 13(1), páginas 33-53es_ES
dc.identifier.issn1889-5425
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10017/49170
dc.description.abstractThis article studies and analyzes the language of the lexicon of food of first-generation Mexican migrants in the United States. Through field research, the results were obtained by comparing these langua­ges and forms: Mexican Spanish (regionalisms and indigenous voca­bulary), general Spanish, and English. Those are the languages that Mexican migrants use to refer to common foods in both countries. The results indicate that both men and women use more mexica­nisms, followed by English and, as a third option, general forms of the Spanish language.en
dc.description.abstractEn el presente artículo se estudia y se analiza el habla de los migran­tes de primera generación de origen mexicano en los Estados Unidos, con respecto al léxico de la alimentación. A través de una investigación de campo se muestran los resultados obtenidos, haciendo una comparación entre el empleo del español mexicano (regionalismos e indigenismos), el español general y el inglés que uti­lizan los migrantes mexicanos en dicho país para referirse a alimen­tos comunes en ambos países. Los resultados indican que tanto hom­bres como mujeres emplean más mexicanismos, seguidos por el uso del inglés y como tercera opción, formas más generales del español.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen
dc.language.isospaen
dc.publisherUniversidad de Alcalá. Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectEspañol en los Estados Unidoses_ES
dc.subjectEspañol mexicanoes_ES
dc.subjectLéxico de alimentoses_ES
dc.subjectVariantes del españoles_ES
dc.subjectIndigenismoses_ES
dc.subjectSpanish in the United Statesen
dc.subjectMexican Spanishen
dc.subjectFood lexi­conen
dc.subjectMexican migrantsen
dc.subjectSpanish language variationen
dc.subjectMexicanismsen
dc.subjectIndigenous vocabularyen
dc.titleAproximación al uso de mexicanismos e inglés en el léxico de la alimentación de la primera generación de migrantes mexicanos en los Estados Unidoses_ES
dc.title.alternativeApproach to the use of Mexicanisms and English in the f ood lexicon of the first generation of M exican migrants in the United Statesen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen
dc.subject.ecienciaLingüísticaes_ES
dc.subject.ecienciaLinguisticsen
dc.subject.ecienciaSociologíaes_ES
dc.subject.ecienciaSociologyen
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen
dc.identifier.publicationtitleLengua y migración = Language and migrationes_ES
dc.identifier.publicationvolume13
dc.identifier.publicationlastpage53
dc.identifier.publicationissue1
dc.identifier.publicationfirstpage33


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